096 429 61 56 ple_net@ukr.net

Майбутнє комп’ютерних технологій

майбутнє компютерів

Комп’ютерна техніка вдосконалюється такими темпами, що людина не встигає стежити за новинками, які постійно з’являються на ринку. Навіть експерти, які знають комп’ютерні технології зсередини, кажуть, що зараз спостерігається тільки початок прогресу, і в майбутньому нас чекає ще чимало цікавих відкриттів і нових сюрпризів. Але намагаючись трохи відкрити завісу таємниці, ми зазвичай натикаємося на глуху стіну мовчання. Комерційна таємниця, відсутність видимих результатів передових досліджень, страх конкурентів – будь-який з цих факторів може стати причиною подібної секретності. Але все ж деякі відомості вдалося дізнатися, і пропонований нижче огляд дозволить найбільш допитливим користувачам прочитати про те, які нові відкриття комп’ютерної сфери чекають нас найближчим часом.

Всі сили провідних спеціалістів сьогодні зосереджені на подальшому збільшенні потужності комп’ютерів і їх продуктивності. Здавалося б, куди ж ще швидше – адже про сьогоднішню швидкості ще 10 років тому доводилося тільки мріяти. Однак як відомо у досконалості немає меж, і в даний час кращі розуми зайняті тим, що вибирають нові способи збільшити оброблювану потужність персональних комп’ютерів. При цьому ставка робиться на молекулярні і атомні технології, біологічні розробки в сфері ДНК, квантові технології, які передбачають залучення в роботі елементарних частинок. Необхідно відзначити, що сьогодні дослідження ведуться відразу за всіма зазначеними напрямками, і якщо одному з них вдасться вирватися вперед, сфера застосування комп’ютерної техніки буде розширена на кілька сотень відсотків, і машини будуть використовуватися практично повсюдно, повністю позбавляючи людину від важкої праці в різних галузях промисловості .


Основний напрямок, по якому сьогодні відбувається вдосконалення комп’ютерної техніки, – це традиційні зв’язок і машинобудування, а також – біотехнології. Планується, що останні, за допомогою ПК зможуть створювати штучні імпланти, тканини органів для пересадки і навіть – «штучний розум», здатний допомогти людині у вирішенні ряду рутинних завдань. Кажуть, що якщо комп’ютерна техніка буде розвиватися сьогоднішніми темпами, через 50 років людство стане свідком появи комп’ютера, розум якого не поступатиметься розуму людини за швидкістю обробки інформації – більш 20000000 мільярдів операцій в одну секунду. Поки невідомо, яке застосування знайде собі штучний мозок в повсякденній діяльності, і наскільки виправдані величезні вливання в його створення. Проте, роботи в зазначеному напрямку ведуться, і вчені вкрай обережно повідомляють про скромні результати, не бажаючи випереджати події.

Що ж стосується практичних напрацювань у створенні різних видів принципово нової комп’ютерної техніки, необхідно відзначити наступні напрямки розвитку, що дозволяють розраховувати на досягнення видимих результатів вже в доступному для огляду майбутньому.


Молекулярні комп’ютери.

В даний час, ряд провідних виробників комп’ютерної техніки працює над створенням компонентів для молекулярних машин. Один з них – Hewlett-Packard, фахівці якого працюють в тісній співпраці з ученими Каліфорнійського університету. Недавні повідомлення говорять про досягнення перших результатів змусивши молекули речовини “ротаксан” переходити з одного стану в інший, фахівці вказують, що дане відкриття може стати основою створення молекулярного елемента пам’яті, продуктивність якої буде в рази вище кращих з сьогоднішніх показників.

Планується, що нове відкриття стане також базою для так званих логічних ключів, коли основою комп’ютера буде шар провідників. На відміну від використовуваних сьогодні кремнієвих мікросхем, що мають аналогічний принцип дії, перші будуть менш енергоємними і компактними, займаючи в рази менше місця, ніж сучасна комп’ютерна техніка. Так, комп’ютер розміром в 1-2 мм буде містити мільярди молекул – кількість яких цілком достатньо для здійснення сотень тисяч операцій. Зрозуміло, що такий невеликий розмір дозволить використовувати комп’ютерну техніку практично в будь-яких умовах, без істотних обмежень. Більш того, фахівці стверджують, що створення молекулярних машин дозволить впровадити в дію технологію їх самостійного переміщення, без зовнішніх зусиль. Таким чином, завдяки закладеної всередину програмі, техніка зможе здійснювати самостійні дії, наприклад, складанням деталей, створенням нових мікроелементів і т.д. Це не мрія – цілком можливо, що перші дослідні зразки такої техніки будуть представлені широкій аудиторії вже через три – п’ять років. Також ряд фахівців сподіваються за допомогою молекулярних технологій, реалізувати ідею створення тривимірного комп’ютера, можливості якого будуть виходити за рамки сьогоднішніх уявлень про досконалу техніку.молекулярний комп'ютер


Біокомп’ютери.

Перші досліди по з’єднанню в одне ціле комп’ютера і живих клітин стали революційними, привертаючи до себе увагу провідних світових фахівців. У планах найбільш оптимістично налаштованих вчених – створення комп’ютера розміром з клітину живого організму, невидиму неозброєним оком. В даний час, вже створена модель біокомп’ютера, повністю робоча, розміри якої становлять близько 30см. Якщо ж вдасться домогтися створення її аналога на основі молекул, його розміри становитимуть мільйонну частку міліметра. Основна область застосування, для якої ведуться роботи, – це біомоніторинг, вивчення внутрішньоклітинних процесів живих істот, розшифровка генної інформації.

Дуже цікавий досвід був проведений в одному з університетів США. Приєднавши нейрони п’явки до мікродатчика, вченим вдалося з’ясувати, що вони здатні утворювати нові взаємозв’язки. На відміну від використовуваних сьогодні кремнієвих пристроїв, які потребують програмуванні ззовні, нейронні і нейроноподобні елементи мають навички самопрограмування, можливості використання якого на практиці безмежні.


Квантова комп’ютерна техніка.

Замінити атоми на елементарні частинки – під таким сміливим девізом проходять дослідження в області створення перших зразків квантових ПК. Важлива перевага квантових частинок – це здатність перебувати одночасно в декількох станах. Так, 32 квантових біта, при встановленні міцної взаємозв’язку між собою, здатні утворювати до 4 млрд унікальних комбінацій. На квантові комп’ютери покладаються особливі надії – фахівці стверджують, що така техніка здатна обробляти інформацію з винятковою ступенем точності, де не буде місця навіть незначним погрішностям або помилкам.

В даний час, перед фахівцями, які реалізують на практиці квантові комп’ютерні технології, стоїть завдання створити робочі елементи пам’яті і логіки, змусивши їх тісно взаємодіяти один з одним. Після того як вони будуть успішно інтегровані в функціональні чіпи, завдання створення квантових комп’ютерів можна буде сміливо вважати вирішеним.

Ось таке нас чекає…., більше цікавинок прочитайте тут.