096 429 61 56 ple_net@ukr.net

Вигорання OLED дисплеїв: чому відбувається і як запобігти

Вигорання екранів oled 3

Ви, можливо, чули, що такі чудові OLED дисплеї сприйнятливі до непоправного збитку у вигляді вигорання пікселів.

Як OLED екрани, які знаходяться в основі телевізорів від LG і Sony, так і ті, які лежать в основі телефонів Galaxy S9 і iPhone X, схильні до однієї з найбільших проблем індустрії – вигоряння пікселів і появи фантомних зображень.

Вигорання дисплея це, коли постійна частина зображення на екрані – навігаційні кнопки телефону, або емблема каналу, тікер новин або табло по телевізору, наприклад – проявляються як примарний фон незалежно від того, що ще демонструється на екрані.

У минулому році екран Пікселя Google 2 XL телефонів показав цю проблему, спонукавши Google продовжити гарантії телефону. Компанія Apple, почавши впроваджувати OLED дисплеї в iPhone X, заявила, що ця технологія була вдосконалена, щоб зменшити ефект «випалювання пікселів» в екранах iPhone.

Вигорання екранів oled

Деякі власники телевізорів на YouTube, форумах і соціальних мультимедіа повідомили про проблему і продемонстрували вигоряння пікселів на OLED телевізорах LG.

В кінцевому рахунку має місце дилема – всі екрани органічного світлодіода (OLED) можуть мати проблему вигорання пікселів, вони менш сприйнятливі до вигорання, ніж стандартні рідкокристалічні дисплеї (LCD). Але ті ті ж самі екрани OLED відтворюють кращу якість зображення, ніж РК-монітор.

Таким чином, якщо ви маєте страх перед загрозою можливого вигоряння пікселів – купіть пристрій на основі LCD. Але знайте, що Ви жертвуєте кращою якістю зображення.

Вигоряння OLED в телевізорах

Варто відзначити, що більшість користувачів не стикаються з цією проблемою. Якщо у вас є OLED телевізор, то випалювання пікселів, як правило, викликається, єдиним, статичним елементом зображення, як наприклад, емблема каналу, на екрані протягом дуже довгого часу. Це – проблема, якщо Ви завжди дивитеся один і той же канал, протягом багатьох годин, кожен день і не дивитеся досить інші телеканали. Але, якщо Ви змінюєте канали, що призводить до зміни статичних елементів, ймовірно, Ви ніколи не будете мати справу з проблемою вигоряння пікселів.

Вигорання екранів oled 2

Вигорання OLED в телефонах

Якщо ставити в приклад смартфони, то вигоряння стосується ділянок з не мінливим зображенням – навігаційних стрілок, інформаційного бару верхній частині, клавіатури. Ця проблема може проявитися як через кілька місяців, так і через кілька років. Вигорання пікселів в зв’язку з цим ще називають старінням пікселів. Вигорання OLED екранів, зазвичай, не покривається гарантією виробника. У гарантійних умовах, компанії LG і Sony заявляють, що затримання зображення і вигоряння пікселів не поширюється на їх OLED телевізори. Компанії вважають, що гарантія стосується продукту і виробничих дефектів. Випалювання екранів не покрите гарантією, оскільки воно викликано споживчим використанням і не є дефектом продукту.

Компанія Apple повідомляє, що гарантія iPhone X, і AppleCare, не поширюються “на природний знос пристроїв”, сторінка підтримки Apple ясно дає зрозуміти, що вважає вигоряння OLED екранів “очікуваним”. Google сказав, що гарантійні проблеми будуть оцінені в залежності від конкретного випадку.

Вигорання екранів

Як запобігти вигорянню екрана?

І Sony і LG вважають, що кращий спосіб запобігти вигорянню пікселів екрану або затримання зображення на їх телевізорах полягає в тому, щоб уникнути статичних зображень протягом довгих проміжків часу.

Значною мірою у всіх телевізорів OLED є власні параметри налаштування, щоб мінімізувати шанс нерівного зношування або випалювання дефектів, звані, чимось як “Зміна Екрану” (на LG) або “піксельна Зміна” (на Sony), який переміщує зображення трохи навколо екрану.

Новим рішенням для телевізорів LG 2018 року стала додаткова особливість щодо запобігання вигоряння пікселів, названа “Регулювання Світності Емблеми”. Це рішення розроблено, щоб автоматично виявити статичну емблему на екрані і, після двох хвилин, почати зменшувати її яскравість, після чого емблема повинна бути на на 20 відсотків більше тьмяною. Тести цього рішення показують, що воно дійсно зменшує яскравість емблеми трохи, але не варто очікувати, що це буде панацеєю.