096 429 61 56 ple_net@ukr.net

LCD, LED або плазмовий телевізор, що краще?

який телевізор вибрати?

Найближчі перспективи телевізорів зв’язуються з переходом на цифрові стандарти і широкоформатне мовлення. Тема «що краще LCD, плазма або LED» в останні роки надзвичайно популярна. В умовах конкурентної боротьби за покупця поряд з серйозною рекламною кампанією в хід йдуть і інші складові маркетингу: цінова політика, оригінальний дизайн, гарантійні зобов’язання і т.д.

Сучасний телевізор здатний виконувати ряд додаткових функцій. Зокрема:

Домашній кінотеатр. Тут важливу роль відіграють розмір екрану, висока глибина, контрастність, природне перенесення кольорів, видовищна картинка, гладкі переходи кадру під час динамічних сцен, широкий кут огляду.
Ігрове поле для геймерів. За результатами досліджень кожен 20-тий грає в комп’ютерні ігри на приставці. Половина з них – активні геймери, головною метою яких є занурення в гру цілком і повністю. Тому тут особливо важливі такі характеристики, як HD, підтримка 3D, хороша контрастність, перенесення кольорів, швидкий відгук матриці, бічний огляд, якісний екран.
Важливий елемент декору. Футуристичний дизайн і найсучасніші досягнення інженерної думки перетворюють телевізор, мало не в головний декоративний елемент в інтер’єрі. Тут на перше місце виходять мінімальна товщина панелі, а також можливість розташовувати телевізор в будь-якому зручному для користувача місці.

Як і будь-яка інша технологія, що пронизує наше життя, телевізори безперервно розвиваються, підвищуючи якість зображення і свою привабливість для телеглядачів. Сучасна людина стурбована не тільки фінансовою стороною питання,але і проблемою вибору, що краще – LCD, LED або плазма? З їхніми суттєвими ознаками вас ознайомить даний огляд нашого сервісу.

 

LCD телевізор

Рідкокристалічний телевізор являє собою багатошарову структуру. Між двох паралельних скляних пластин, на які нанесені методом напилення тонкоплівкових транзисторів TFT і електродів, розташований тонкий шар рідких кристалів, що утворюють масив величезного числа пікселів. Перед кожним пікселем розміщений RGB-трафарет. Обидві пластини покриті поляризаційними фільтрами, осі яких перпендикулярні відносно один одного. Заднє підсвічування забезпечується флуоресцентними CCFL лампами з холодним катодом.

При подачі напруги кристали змінюють свою форму, починають поляризувати світло. Зміною напруги на електродах здійснюється управління світлопропусканням кристалів (градації сірого). Транзистори відкривають одну з трьох осередків RGB-трафарету. Формування кольорового зображення відбувається шляхом комбінації базових кольорів: червоного, зеленого, синього.
Стартова популярність LCD телевізорів обумовлювалася їх компактним дизайном, правильною геометрією зображення і відсутністю мерехтіння, а значить додатковим комфортом при перегляді передач.

переваги:

*** низьке енергоспоживання;
*** екран не утворює статичної напруги і, отже, не притягає пил;
*** LCD-телевізор можна використовувати як монітор Full HD дозволу;
*** великий термін служби – 75000 годин безперебійної роботи
*** Найдешевший.

недоліки:

***  LCD-телевізор відзначається більш низькою контрастністю в порівнянні з LED і плазмою;
*** яскравість і відтінок зображення погіршуються зі збільшенням кута перегляду;
*** низька глибина чорного кольору.

 

Плазмовий телевізор

Основу телевізора складають дві дуже прозорі скляні пластини, між якими знаходяться особливі судини з електрично зарядженими газами (неоном, аргоном, ксеноном або сумішшю газів). Під впливом електричного заряду газ починає світитися (в подібному стані газ називається плазмою – звідси і походить назва технології). Поверхня кожної посудини покривають флуоресцентним складом – люмінофором. Кожен піксель в плазмовому телевізорі складається з трьох судин, з червоним, зеленим і синім люмінофором. Контролюючи рівень трьох кольорів можна відтворити будь-який колір. Рівнем електричного заряду, що впливає на кожній посудині, керує комп’ютер.

Плазмовий телевізор сьогодні викликає безліч суперечливих оцінок. Головні противники вважають її вимираючої технологією, адже плазму випускає вельми обмежене число виробників. З іншого боку, незважаючи на ряд очевидних недоліків, наприклад, люмінофор може вигоряти на яскравих статичних картинках, така технологія забезпечує зображення найвищої якості, яке недоступно для інших телевізорів.

переваги:

*** чітке і якісне зображення;
*** яскраві інтенсивні кольори;
*** висока глибина, контрастність;
*** широкий кут огляду до 180 градусів – можна дивитися з різних частин кімнати;
*** якісна підтримка 3D;
*** ідеальна передача чорного;
*** реалістичне зображення у фільмах, передачах, іграх з динамічним сюжетом;
*** великий розмір екрану до 80 дюймів;
*** 30000 годин безперебійної роботи;
*** термін служби в середньому до 17 років.

недоліки:

*** поверхня вразлива до пошкоджень;
*** поверхня відбиває світло – не завжди ефективні навіть противідблискуючі покриття;
*** більш високе енергоспоживання;
*** телевізор має пристойний вагу – складно кріпити на стіну;
*** піксель може вигоряти (проблема вирішена в нових моделях).

 

 LED телевізори

Хоча LED позиціонуються як нова технологія, її базова концепція заснована на звичайних рідкокристалічних (LCD) телевізорах. Єдина відмінність – флуоресцентна підсвітка замінена на LED масиви, що складаються з білих і різнокольорових RGB світлодіодів. Саме ця деталь принесла ряд позитивних змін для споживачів.

Розрізняють два типу LED підсвічування:

Дешеве і просте бічне підсвічування Edge. Світлодіоди розташовані по периметру екрану, підсвічування рівномірно розподіляється за рахунок спеціальної розсіюючої плівки, розташованої за  екраном. Головна перевага технології – можливість створення панелей товщиною менше 1 сантиметра.
Заднє підсвічування Direct. Світлодіоди розташовані рівномірно по всьому об’єму. Залежно від кольорового зображення в поточний момент часу включаються діоди різних кольорів.

переваги:

*** чіткість, яскравість, глибина, контрастність картин;
*** відмінна передача кольору;
*** зображення реалістичне, об’ємне;
*** яскравість різних ділянок екрана змінюється за рахунок приглушення або посилення яскравості          світлодіодів (з LED підсвічуванням Direct);
*** існують моделі з системами локального затемнення, які за своїми характеристиками навіть                    перевершують плазмовий телевізор (ціна вражаюча на такі телевізори)))).

недоліки:

*** так само як і у LCD телевізорів гірше кут огляду, втрачається якість зображення при значному зміщенні глядача від центру екрану;
*** телевізори з бічним LED підсвічуванням відрізняються неоднорідним розподілом яскравості по екрану;
*** при використанні різнокольорових діодів через складність управління можливо неправильне, неприродне відображення кольору;
*** LCD телевізори дорожчі за інші.

На питання «що краще LCD , плазма або LED телевізори?» Не існує однозначної відповіді. Кожен з них має свій недолік і переваги. На рідкокристалічних телевізорах гірше видно аналогове ТБ, плазма згладжує зображення. Плазма – прекрасний варіант для затемнених і просторих приміщень, а також для любителів дивитися фільми з динамічним сюжетом і спортивні телепередачі. LED або LCD телевізор варто брати, якщо планується ставити його в яскраво освітленій кімнаті або підключати до нього комп’ютер. Якщо Ви стоїте перед вибором і ніяк не визначитеся який купити LED, плазму або LCD телевізор, не зайвим буде подивитися в інтернеті їх рейтинг. Додаткова інформація не завадить.