096 429 61 56 ple_net@ukr.net

Як оновити BIOS з флешки

Біос в комп'ютері

У деяких випадках може виникнути потреба перепрошити або оновити BIOS материнської плати. Якщо ви хочете зробити це самостійно, то вам слід почитати нижче. Але спочатку – трохи інформації про саму BIOS.

Коротко про BIOS

Абревіатура BIOS розшифровується як Basic Input / Output System або базова система введення-виведення. BIOS являє собою частину системного програмного забезпечення, що зберігається в мікросхемі постійного пам’яті (ПЗУ), яке знаходиться на материнській платі комп’ютера. Завдяки роботі BIOS забезпечується правильне функціонування обладнання комп’ютера, а також запуск операційної системи.

BIOS має свій власний графічний інтерфейс управління, в який при необхідності можна зайти, щоб поміняти певні настройки, наприклад, час і дату або черговість завантаження дискових пристроїв. Оскільки на материнські плати різних фірм можуть бути встановлені різні версії BIOS, то виклик інтерфейсу управління в них також може здійснюватися по-різному. У більшості випадків запуск BIOS проводиться за допомогою кнопки Del під час запуску комп’ютера, але іноді це може бути і інша клавіша: F2 або F12. Втім, під час завантаження комп’ютера практично завжди в нижній частині екрана з’являється напис із зазначенням потрібної кнопки для входу в BIOS.

Навігація в меню BIOS здійснюється за допомогою стрілок клавіатури, кнопок «Enter» і «Esc». Для збереження проведених змін використовується клавіша “F10».

В яких випадках слід оновлювати BIOS

Користувачі, які стурбовані питаннями продуктивності, роблять оновлення програмного забезпечення BIOS в середньому пару раз на рік, так як нові версії BIOS сприяють підвищенню надійності і загальної продуктивності системи. Також оновлення BIOS може допомогти вирішити проблему, в разі, коли якесь нове устаткування не розпізнається материнською платою. Крім того, іноді в BIOS трапляються неполадки в результаті програмних помилок, що в результаті призводить до постійних збоїв операційної системи, вирішити які можна лише за допомогою перепрошивки або оновлення BIOS.

Перед тим, як приступати безпосередньо до процесу оновлення BIOS, необхідно спочатку дізнатися свою поточну версію BIOS, щоб не вийшло так, що ви будете намагатися встановити ту версію, яка вже і так у вас стоїть.

Як дізнатися свою версію BIOS

Для того, щоб отримати інформацію про встановлену у вас версії BIOS, натисніть клавіші Win + R і введіть в рядку Виконати команду msinfo32.

викликати системну панель

Відкриється вікно Відомості про систему, в якому під назвою процесора буде знаходитися і назва поточної версії BIOS.

Взнати поточну версію Біоса

Інструкція для оновлення BIOS

Для оновлення BIOS насамперед необхідний інсталяційний файл з новою версією BIOS. Завантажувати його потрібно з офіційного сайту виробника і тільки звідти. Отже:

*** Перейдіть на офіційний сайт виробника вашої материнської плати. Якщо не знаєте точну модель своєї материнської плати, можете скористатися програмою для діагностики, наприклад AIDA64.
*** Скачайте нову версію BIOS і запишіть її на флеш-накопичувач. Перед записом флешку слід відформатувати, щоб виключити появу можливих помилок.
*** Не виймаючи накопичувач з гнізда USB, перезавантажте комп’ютер і увійдіть в меню BIOS.
*** Перейдіть в підзаголовок Tools, а в ньому знайдіть пункт, в назві якого є слово «flash», наприклад «EZ Flash» або щось на зразок.

*** Потім підтвердіть перехід в меню програми перепрошивки BIOS материнської плати.
*** У меню програми за допомогою кнопки Tab виберіть назву свого флеш-накопичувача, знайдіть на ньому файл з оновленням для BIOS і підтвердіть запуск програми перепрошивки кнопкою Enter. Після цього почнеться процес оновлення BIOS, який триває в середньому близько хвилини.


Більше інформації про різні комп’ютерні програми  та комп’ютерну начинку(залізо) тут.

Сервісний центр “Пленет” займається ремонтом та налагодженням комп’ютерної та побутової техніки в Івано-Франківську та області.Також можливо Вас зацікавлять інші послуги які ми надаємо ( підключення інтернету, встановлення систем відеоспостереження) Звертайтеся по телефонах вказаних нижче, залишайте онлайн заявки та пишіть нам на пошту plenetmail@gmail.com