096 429 61 56 ple_net@ukr.net

Купити кращий роутер, на що слід звертати увагу…

Вибір роутера

Сьогодні практично в кожному будинку є мінімум один-два комп’ютери і кілька мобільних телефонів, планшетів, TV, здатних підключатися до Інтернету від Пленет і не тільки). А значить, не обійтися без роутера (маршутизатора) – пристрою, який об’єднує «цифрове господарство» в локальну мережу і відкриває йому доступ у всесвітню павутину.

Лучший роутер для дома 2016.

Однак не всі маршрутизатори однаково корисні. Сьогодні я розповім, як вибрати найкращий роутер для дому з числа моделей, актуальних в 2016 році.
На що звертати увагу при виборі роутера для будинку

Тип

Для кожного способу Інтернет-підключення призначений свій тип маршрутизаторів:

ADSL – для підключення до глобальної мережі за допомогою телефонного кабелю.
Ethernet – для підключення кабелем «вита пара»(цей тип використовується переважно вашим інтернет провайдером в Галицькому районі, в тому числі і нами).
3G (4G) – для доступу в мережу з використанням мобільного зв’язку.
PON (CPON, CEPON) – для оптоволоконного Інтернет-з’єднання(ми підключаємо по цьому типу вам інтернет,а потім наш пристрій перетворює його в Ethernet) .
Крім того, існують універсальні роутери з реалізацією кількох технологій. Наприклад, Ethernet + 3G (4G) або ADSL + Ethernet. Вони коштують дорожче, і їх покупка виправдана тільки тоді, коли всі способи підключення будуть використовуватися.

Апаратна платформа

Маршрутизатор – це міні-комп’ютер, який можна порівняти за продуктивністю з офісним ПК 10-річної давності. Відповідно, чим потужніший процесор, чим більше ємність оперативної (RAM) і постійної (ROM) пам’яті, тим вище якість зв’язку. Моделі, які будуть актуальні в найближчі 3-5 років, оснащені процесором з тактовою частотою від 300 MHz, мають не менше 128 Mb RAM і від 16 Mb ROM.

Антени Wi-Fi

Модулем Вай Фай обладнані всі маршрутизатори домашнього сегменту останнього покоління, навіть ті, які не мають зовнішніх антен (антени в таких моделях, звичайно, присутні, але знаходяться всередині). У дешевих роутерів з тільки внутрішніми антенами зона покриття мінімальна – міжкімнатна стіна часто є для них нездоланним бар’єром. Якщо у вашому будинку більше одного приміщення, оптимально вибрати пристрій, оснащений 2-ма і більше зовнішніми антенами з коефіцієнтом посилення 3-5 dBi.

Існують і дорогі моделі з тільки внутрішніми (потужними) антенами. Їх привабливий дизайн виграє у «рогатих побратимів», але такі антени не так легко замінити.

Потужність передавача Wi-Fi

Чим могутніше передавач бездротового сигналу, тим стабільніший і стійкіший зв’язок. Апарати, здатні забезпечити якісне інтернет-підключення в середній за площею квартирі, обладнані передавачами, потужністю 15-20 dBM.

Стандарти зв’язку

Всі маршрутизатори, вироблені в останні роки, підтримують стандарт зв’язку IEEE 802.11n, який передає дані зі швидкістю до 600 MBit / s при підключенні 4-х антен (по 150 MBit / s на одну антену). Деякі моделі також доповнені підтримкою IEEE 802.11ac – стандарту нового покоління, що передає зі швидкістю до 6,77 GBit / s (по 866 MBit / s на одну антену, максимальне число яких збільшено до 8-ми) і сумісного з 802.11n.

Роутери, здатні на таку високу швидкодію, вартують пристойних грошей. Однак всі вони, навіть з єдиною антеною, передають дані на швидкості 433 MBit / s (мінімум для цього стандарту), що значно перевищує можливості середнього апарату 802.11n. Якщо ви вибираєте девайс з розрахунком на майбутнє і не сильно обмежені в засобах, підтримка 802.11ac дуже бажана. Але також врахуйте що в післягарантійний термін ремонт роутера вартуватиме чималих грошей.

LAN-порти

При виборі роутера на 3-5 і більше років вперед варто звертати увагу тільки на моделі з гігабітной швидкістю LAN-портів. Низькошвидкісні девайси вже в найближчі роки стануть неактуальні.

Підтримувані протоколи Інтернету

Якісний домашній маршрутизатор повинен бути «всеїдним», тобто працювати в мережах будь-яких Інтернет-провайдерів і підтримувати всі основні протоколи доступу (PPTP, PPPoE, L2TP). Найбільш просунуті моделі додатково підтримують IPTV і стандарт IEEE 802.1q ( тегування трафіку).

Основні технології

Хороший домашній роутер завжди має вбудований DHCP-сервер. Його наявність позбавляє від трудомісткої ручної настройки кожного пристрою в локальній мережі. Ми,а також більшість інтернет провайдерів працюють з DHCP видачею вам IP-адреси, тому це досить важливо.

Також дуже корисний вбудований брандмауер – міжмережевий екран, який забезпечує додатковий захист домашньої мережі від Інтернет-загроз. Особливо коли серед користувачів є діти і новачки.

Тим, хто використовує Інтернет для ділових цілей – підключається з дому до внутрішніх ресурсів підприємства або працює з даними, які потребують посиленого захисту, стане в нагоді можливість створення віртуальних приватних мереж – VPN.

Опції

Наявність портів USB, інтерфейсу Bluetooth, функції репітера (повторювача сигналу), Wi-Fi-моста і т. д… Розширюють можливості маршрутизатора, але і збільшують його вартість. Переплачувати має сенс тільки тоді, коли вони дійсно потрібні.Виділимо і пояснимо функцію репітера, це коли в вас в локальній мережі є декілька роутерів, наприклад на кожен в вас встановлено камеру відеонагляду,але немає можливості їх з’єднати кабелем,тоді кожен з цих роутерів приймає сигнал і передає дальше, правда на практиці це завжди трішки впливає на якість інтернету.

Також тут ви можете переглянути  5 кращих роутерів від нашого сервісного центру.


Більше цікавої і корисної інформації про Wi-Fi і все що пов’язано тут.

Інтернет провайдер “Пленет” працює по Івано-Франківській області, робота пов’язана з підключенням інтернету, встановленням систем відеоспостереження та ремонтом і обслуговуванням офісної та побутової техніки. Пишіть нам на пошту plenetmail@gmail.com, або телефонуйте за номерами вказаними нижче.